Skikkelig stoked!

DEN HÄR BLOGGEN DRIVS I CAPS LOCK GENOM MÖRKERTIDEN I POLARTRAKTERNA. ETT ÅR OVAN POLCIRKELN DÄR VI TRÄNAS I SNÖ, HAV, FJÄLL, SAMT ALLMÄN ÖVERLEVNAD FÖR ATT FÖRBEREDAS INFÖR VÅR KOMMANDE 6 MÅNADER LÅNGA EXTREMEXPEDITION UT ÅT HELVETE FÖR ATT MED MÅTTBAND BEVISA ATT ISLAND LIGGER SÖDER OM POLCIRKELN. We're stoked! SKIKKELIG SKIKKELIG STOKED!

yolo

Kategori: Allmänt

Planering har aldrig riktigt varit min starkaste sida. Detta beror på att jag finner det lite spännande att impulsbestämma saker i sista stund och se vad som händer. Man kan väl också uttrycka det som att jag är lat som en flodhäst och inte pallar förbereda saker, men hur man uttrycker det är väl inte så viktigt egentligen. 
Det finns dock en liten grundregel. Sluta aldrig tänka helt. Det finns ju trots allt viss basal planering som aldrig, aldrig får struntas i. Här i Kabbelvågge med omnejd gäller till exempel att alltid ha stenkoll på vindriktingen, vad man än ska göra. Redan som små förstadagselever fick vi lära oss att rabbla de olika vindriktningarna; sydvästan ger skitväder, sydostan varmt och klart och så vidare. Igår gjorde jag det fatala misstaget att inte packa mössa trots att det var melt nordvästststorm. Jag skulle bara till jobbet, som är inomhus, i bil, som ju också räknas som typ inomhus. Det var bara det att bilen visade sig åka tillbaka en helt annan tid än när jag var klar. Blev en uppfriskande powerpromme de 6 chillometrarna hem i knädjupt pudder, klockan tre på söndagsmorgonen. Eg følte meg extrem. 
Förutom den här typen av enkel turplanering kan jag varmt rekommendera att chansa lite. Fast än en gång, inte för mycket. En gång stod jag till exempel bredvid en man som upprört försökte förklara för en banktjänsteman att han inte kunde komma åt sina pengar. Han hade av oklar anledning alla besparingar på någon nedlagd bank i Syrien. Hoppsan. 
 
 

Jag tror fortsatt att jag har brutit tån

Kategori: Allmänt

 
Men vad gör det när det är mörkertid och man har kvikklunsj?
 
 

Detta är en sorgens dag

Kategori: Allmänt

Detta inlägg har jag tänkt att skriva några timmar, men jag har inte orkat förrän nu.
 
Trudvang 2 vann imorse fyra av sina fem matcher i rumpfotboll. Finalen skulle spelas av de fyra bästa lagen, så där var Trudvang 2 givetvis med. Vi hade ett mål var och släppte man in ett endaste ett så åkte man ut direkt. Filipstua 2 körde alla fyra mannar i defense, löjligt, så ute på plan var det bara tre lag. Vi krigade och krigade och slog ut både Valhall 2 och Valhall Vikings. Så var det bara the Tigers (alltså vi) och Filipstua 2 kvar. Vi hade det hela som i en liten ask och det var med stor förvåning och skräck jag plötsligt såg bollen flyga över våra huvuden och in i...vårt mål. 
 
Tårar föll, huvuden hängde och livet kändes overkligt för en stund. Kunde vi verkligen ha förlorat ett internatpoäng till? Hamnat på ÄNNU en snöplig andraplats i internatcupen?
 
Vi gick hem med blödande handflator. Klara tror hon har brutit tån igen. Hur går man vidare?
 
Det är en sorgens dag i Lofoten.

fluffff

Kategori: Allmänt

Det har dumpat ett par rejäla decimeter de senaste dagarna och på utvalda fjällsluttningar börjar det nästan likna vad även vanliga normala människor kan kalla skidföre (ski-klatringklassen har ju varit ute sen typ augusti och kört som om de hade för avsikt att tända bål av gnistorna som sprakar à la tomtebloss vid varenda sten). 
Vi i Klatring-Topptur har fortsatt valt att spara lite på shreddandet och drog idag på fot-tur på Flöya istället. Gåendet urartade en bit upp i något som kan beskrivas som isklättring utan is. En instruktion till detta: schlaffa in isyxejäveln i frusen mossa och håll den krampaktigt samtidigt som du gör kattiga ljud genom att halka på kallt berg med stegjärnen. Återupprepa proceduren tills lutningen slutar vara 90 grader eller tills du ramlar ner.  
Det var kul. Skikkelig crazy kul! På vägen ner tog vi en flackare väg där vi kunde dra av oss stegjärnen och åka på våra fat asses flera hundra höjdmeter. Det var också kul, tills jag fick snö i trussan. 
 
På toppen.Tänkte fota Svolvaer flygplats, men råkade hamna för långt åt höger. Sorry bros, det blev fjell istället
 
 
 

Nordlyskriget

Kategori: Allmänt

Så när Klara har gått och blivit renlevnadsmänniska och Hanna fortsatt har alla sina pengar låsta i euro-sedlar sen i somras, vad gör man på lördagskvällarna då? När man inte kan dricka sig dritings på Prestengsbryggan?! Låt oss besvara detta genom en kort återgivning av förra lördagens äventyr.
 
Klockan är 01.00, temperaturen strax under 0 och pulsen nära 200. Himlen är becksvart och stjärnklar och med en smal strimma grönt norrsken över. 10 personer krälar ljudlöst framåt över mossar, klättrar över kullar och springer hukande från sten till sten i mörkret. 10 hjärtan bultar i takt, adrenalinet flödar i 10 små kroppar. Långt därborta vid en sjö skymtar de en elfte person, utrustad med en pannlampa som plötsligt framstår som strålkastaren på en polisbil. Fastän den elfte personen bara vaktar en gaupahuk och fastän det enda som händer om man blir upptäckt är att man får hjälpa till att vakta är vi alla livrädda. Det är krig. Det är Nordlyskriget!
 
 

Renlevnad

Kategori: Allmänt

När man bor såhär bland fjällen och samtidigt vid havet, och håller på med allt detta outdoor life easy living-grejs hela dagarna då är det inte utan att man bli lite natur-religiös. Det finns så många människor runt omkring som är inspirerande för en om man bara har jobbat på posten i Gottsunda tidigare (no offense). Jag har tänkt på det länge nog och nu har jag bestämt mig. Jag ska bli renlevnadsmänniska!
 
Renlevnadsmänniska. Smaka på ordet. Det kan ha många innebörder. Vissa slutar med alkohol, kaffe, socker, heroin, mjölkprodukter, kött, schampo, rakning, importerad mat, icke-ekologiska kläder osv. Den typen av renlevnad tror jag inte är menad för mig. Mitt hår blir sjukt dåligt utan schampo! Dessutom är jag för heli-skiing (vilket jag är ensam om att vara i min klass), vilket egentligen inte är kombinerbart med back-to-basic över huvud taget.
 
Så hur ska jag bli? Let me tell you.
 
1. Jag började igår med att radera facebook-appen från min lur. Jag kan därmed bara checka facebook på datorn där det finns internet = typ ingenstans i hela nordnorge. Känner redan hur jag lever mer i nuet. Riktig, ren levnad!
 
2. Morgonbadar. Oj, där slank det in en lögn. Men jag morgonbadade i alla fall i måndags. Och det är ju i alla fall EN dag. En dag av ren, ren och skär levnad!
 
3. Äter superfet mat (som alla äventyrare=renlevnadsmänniskor gör). Alltid majonäs på lunchmackan, mums mums
 
4. Har blivit nykterist (förutom att vi kanske drack whiskey i kaffet på senaste turen). Man har ju inget annat val här, där en öl kostar 30 kronor på affären och 89 kronor på den enda baren som finns. Vill man bli av med sina alkoholproblem så rekomenderar jag Kabelvåg med varm hand. Nej till gift i kroppen!
 
5. Lyssnar bara på vegan-reagge, typ den här: http://www.youtube.com/watch?v=mi-G_i6L7Yo don't mind the video, bara lyssna på låten. Fett med renlevnad!
 
Nu ska jag gå och sova i min säng med otvättade lakan (jag är emot tvättmedel)
peace out homies

Go where you wanna go

Kategori: Allmänt

Turen västerut blev uppskjuten en dag på grund av skitväder. De övriga dagarna var det också melt skitväder, men vi hade noggrant planerat att man överlever skitväder i tre dagar, men absolut inte i fyra.
Det blev inte riktigt så hemskt som rapporten lovade även om man av och till slogs till marken av kastvindar av orkanstyrka. Tur att man är fet och inte flög iväg.
 
 
Sista dagen ökade dock vinden till trombonstyrka och när vi kom nedvirvlande från fjällen och ut på vägen igen var vi tvungna att söka skydd på Heddas frisörsalong i väntan på bussen. Där bjöds vi på kaffe, banan, äpple och kolor samt tog chansen att noggrant studera tyska brudfrisyrstrender. Styggt!
Så nu sitter vi här på skolan igen. Väderfast. Uppgivna. Till och med den jättestora snösnoppen som våra manliga skolkamrater byggde i förra veckan har vält. Det är i såna här situationer man skulle kunna bryta ihop. Tänka att nu, nu är det över. Ingenting kommer någonsin att bli bra igen. Men det finns hjälp att få. Sedan vi upptäckte den här ovärderliga självhjälpsvideon har vi funnit mening i tillvaron igen. Låt oss presentera DetEndaSomHjälperMotAllt:
 
 

Ut på tur - aldrig sur

Kategori: Allmänt

Topptur på Geitgallien
 
Summit 1085 möh, whatup.
Imora tidlig drar vi ut på flerdagarstur igen tjoho!
Ses på andra sidan.
 
Keep it real
 

 

Viking Superwash

Kategori: Allmänt

Så var det än en gång bevisat. Jag kommer aldrig bli någon husmor. Kommer aldrig bli gift. Inga barn. Hushåll - nej.
Genom livet har jag stött på en hel del nederlag angående de s.k. "dagliga bestyren". Laga mat, tvätta, städa...ni fattar. Som om det var igår minns jag när jag för första gången skulle tvätta på egen hand. Jag var nyinflyttad i KG i Norby och hade inte den blekaste aning om hur tvättmaskinen fungerade. Som så många andra gånger slog jag en pling till min partner in crime, norbybruttan och tvättmaskinsfantasten HAM from the east side of town, aka Hanna. Och som så många gånger förr kom hon till undsättning.
 
Här i foten har jag försökt dölja mina husmorskunskapsbrister så gott det går, och eftersom vi inte lagar mat höhö så har det gått ganska bra. Ett tag...tills jag misslyckades så gravt med pulvermos och köttbullar på en klättertur att mitt tältlag grinade av skratt och det slutade med att hela klassen kom för att se - och smaka - min vattniga sörja till brunsås.
 
Och nu har det alltså skett igen. Igår kväll var jag nere i vaskerommet med en väldoftande sopsäck mörk 40 graders tvätt. In i maskinen och OJ
 
HELVETE
 
Jag råkade köra det på intensivvask istället. Med förtvätt. 90-graders. Hur är det möjligt?!!! Och så hampade det sig så att jag på min rumskompis födelsedag, dagen idag alltså, kom upp på rummet med en sfär hög kläder i nya intressanta färger i present.
 
Allt detta skedde såklart innan jag fick nys om fenomenet Viking Superwash!
Över och ut från världens sämsta husmor
 
 

Extreme blindbock fail

Kategori: Allmänt

Idag hade vi i K&T-klassen en övning som gick ut på att stå i en myr, ta sikte på en liten kulle cirkus 50 meter bort, sätta bindel för ögonen och försöka gå fram till kullen. Syftet med detta var att komma till insikt om hur omöjligt det är att gå åt rätt håll när man inte ser ett skit och således aldrig någonsin strunta i att dra fram kompassen när det är dimma i fjällen.
Trots att jag såg mina klasskamrater en efter en börja ragla runt i miserabla cirklar på myren tänkte jag att inte kunde det väl vara så värst vanskligt? Gå rakt i 50 meter helt spiknykter har man ju ändå gjort förr. Jag drog kaxigt ner mössan över ögonen och marscherade käckt iväg. Jag gick faktiskt relativt rakt, drog kanske lite åt vänster. Ändå inträffade katastrofen. Efter ett trettiotal steg tog jag ett till. Hörde det välbekanta ljudet av bristande is och hann tänka ungefär så mycket som assåå shiiiiieet fään åsså innan jag låg i det CHOCKkalla vattnet. Förutom att man aldrignågonsinskastruntaiattdraframkompassennärdetärdimmaifjällen lärde jag mig även att aldrig gå blindbock över en myr i november. 

#extreme #adventure #carpediem #yolo-swag #unnadignågot<3

snart äre kvällsfika mmmmm vad gott

Kategori: Allmänt

Tjolahopp. Sitter och chillar på Trudde V på den kvadratmeter av nedervåningen där det av och till går att sno åt sig lite internet. Det var en hätsk diskussion om det här med nätet på skolan sådär i förra veckan. Den del av eleverna som är anhängare av exempelvis superprivata skypekonversationer och hockey i realtid skrek efter att få internet på rummen. Förslaget röstades dock ner eftersom det ansågs bidra till ett asocialt liv. Detta var alltså senaste nytt från elevrådet.
För övrigt så börjar man få lite ekonomisk ångest häruppe. Jordens dyraste land utan inkomst är en ekvation som inte ens våra närmast överutvecklade hjärnor har lyckats få ihop ännu. Idéer än så länge har varit:
1. Sälja allt
2. Erbjuda ljusterapi till vintertrötta såhär i mörkertid genom att lysa dem i ögonen med ficklampa varje morgon.
Men vi fortsätter att tänka och under tiden spatserar vi runt på diverse fjell.
 
 
Breitind

I'm so much better than you

Kategori: Allmänt

Skidsäsongen är invigd!
I arla morgonstund i fredags drog vi österut och stannade inte förrän vi kom till metropolen Rombak, strax innan Gnarvik. Där väntade nämligen Nicko, aka Niklas från Älvsbyn, och hans fem kompisar på att få lite jentesällskap på deras långt innan planerade superdupertältglaciärpremiärSKIDTUUUUURRRRRR!!! Vi klämde in oss i bilen mellan isyxor och lavinsonder och körde så långt upp vi kunde komma på den glashala vägen. Kanske stannade vi och monterade lös en vägbom på vägen.
 
 
 
Vi lade basecamp med fyra tält och somnade innan klockan hade blivit åtta, skikkelig gira på morgondagens äventyr.
 
Morgondagen kom, och den var vacker.
 
 
 
 

Efter den mycket lyckade turen drog vi till Riksgränsen och bastade. Sedan erbjöd sig en av killarna att köra oss hem till foten igen dagen därpå, vilket vi tackade ja till. Och vips så fick vi dela dubbelsäng med denna fina fyr från Kiruna. Win win!
 
 
Live free, love truly!